Ne tanítson etikát, aki pornót néz

Elsőként egy régi cikkel kapcsolatban osztanám meg veletek a gondolataimat. Az iromány még akkor született ám most is aktuális.

"Az erkölcstant az iskolákban csak olyan tanár taníthassa, aki példás családi életet él, nem elvált, nem élettársi kapcsolatban él, és legalább egy házasságban született gyermeket nevel vagy örökbe fogadott, javasolja a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete."
"Erkölcstan tantárgyat tanító pedagógus csak az lehet, akinek nincsenek káros szenvedélyei, nem dohányzik, nem alkoholizál, aki mentes a szexuális aberrációktól, otthonukban sem néznek sexfilmeket".

Ez az ötlet valami izgága, fontoskodó, prűd vénlánytól származhat.

Igen, én támogatom az etika oktatását, ráadásul szerintem akár minden évfolyamon lehetne tanítani és nem úgy, hogy hittannal ki lehessen váltani, hanem, aki akar, járhasson hittanra IS. A vallás és az erkölcs ugyanis nem mindig jár kéz a kézben és hiába jár valaki hittanórára, még nem biztos, hogy minden fontos dologról hall, ami az erkölcstanon elhangzik.

Viszont az erkölcstant oktatókat így szükségtelenül korlátozni?! Először is, mi az, hogy "példás családi életet él"? Valaki kimegy majd hozzá és eldönti, hogy az illető tanár jó férj/apa/feleség/anya? Vagy elég, ha csak házasságban él? És ha a házassága romokban hever?
Miért is baj, ha valaki elvált? Mivel kevesebb egy olyan ember, aki kilép egy már nem működő kapcsolatból, mint az, aki továbbra is szenved egy szekéren, ami beragadt a sárba? Mert hiába él valaki házasságban, az még nem garantálja azt, hogy működik is az a házasság...

Azt, hogy az élettársi kapcsolatot megkérdőjelezik, még elfogadom. Ha már el akarja valaki kötelezni magát a párja mellett, akkor házasodjanak össze, rendben. Viszont mi ez az újabb hülyeség, hogy "legalább egy házasságban született gyermeket nevel vagy örökbe fogadott"? És ha az adott tanár mondjuk 26 éves és egyedülálló? Akinek nincs gyereke, az nem is lehet erkölcsös, igaz? Bullshit!

És sorolják tovább: "nincsenek káros szenvedélyei" - már elnézést, de akinek komoly szenvedélybetegsége van, mint például alkoholizmus vagy játékszenvedély, az már eleve alkalmatlan a tanári pályára is, nem csak erkölcstanra, szóval fölösleges külön megemíteni. A "mentes a szexuális aberrációktól" kifejezés pedig erősen szubjektív, mert van, akinek aberrált az orális szex is (tipikusan ilyen lehet az a megkeseredett középkorú picsa is, aki ezt így kitalálta), másnak meg a two girls one cup is teljesen hétköznapi. És akkor jön a legnagyobb vicc: "otthonukban sem néznek sexfilmeket" - ezzel úgy az összes férfi tanárt kizártuk (igen, valljuk be: olyan férfi nincs, aki sosem néz pornót), de a nők egy elég szép hányadát is. Önmagában a pornónézéssel pedig semmi gond nincs. Van abból is, ami finom és guszta. Az ilyenekkel erkölcsileg sincs gond: azokat a színészeket ezért fizetik. Nyilván, aki gyerekpornóra meg csonkolós cuccokra veri, az nem normális, de az átlag, néha pornót néző emberrel semmi baj nincs. Azon kívül: mégis hogy akarja ellenőrízni? Kémprogramot telepít az illető tanár gépére? :)

Egy szó, mint száz, ezt még jobban át kellett volna gondolni.

A bejegyzés trackback címe:

https://fanyalgo.blog.hu/api/trackback/id/tr735331364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Analfa Béla 2013.05.29. 11:44:37

A kérdés: Ha valaki azért válik el, mert a férje/felesége erkölcstelen életet él, pornót néz, vagy éppen nem akar gyereket, akkor most mi van? :D
süti beállítások módosítása